Πληροφορίες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ( Ελαφόνησος και  γύρω περιοχή).

 

Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, ανήκει στο Νομό Λακωνίας.  Έχει έκταση 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί τον Δήμο  Ελαφονήσου, του νομού Λακωνίας.  Ανατολικά βρίσκεται η Νεάπολη, που μαζί με τα υπόλοιπα χωριά στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου αποτελούν τα Βάτικα. Στα νότια βρίσκονται τα Κύθηρα (Τσιρίγο).

Μικρά φεριμπότ που εκτελούν πυκνά δρομολόγια σάς μεταφέρουν από την Πούντα Βοιών, κοντά στον οικισμό Βιγκλάφια Νεάπολης, στο λιμάνι της Ελαφονήσου. Εδώ είναι χτισμένος ο ομώνυμος οικισμός, με λιγοστά παραδοσιακά σπίτια, σύγχρονες κατοικίες και τουριστικά καταλύματα, καφέ και ψαροταβέρνες. Tα πολυάριθμα γραφικά καΐκια και οι ψαρόβαρκες που δένουν στο λιμάνι σάς εξασφαλίζουν άφθονο φρέσκο ψάρι.

Για κολύμπι σάς προτείνουμε τις παραλίες Παναγία (Kάτω Nησί) και Λεύκη. Επίσης , με σκάφος μπορείτε να επισκεφθείτε τα νησάκια Kασέλλα, Γαϊδουρονήσι και Λεπτονήσι, απέναντι από τον οικισμό της Παναγίας (Kάτω Nησί).

Όμως, την παράσταση κλέβει αναμφίβολα το μαγευτικό τοπίο στο Σαρακίνικο και το Σίμο, όπου θα ανακαλύψετε μια χερσόνησο αγκαλιασμένη από αμμόλοφους, με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και εξωτικές παραλίες. Στο Σίμο μπορείτε να απολαύσετε απλόχερα στιγμές απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης , κολύμπι σε πεντακάθαρα νερά. Η παραλία αυτή είναι τουριστικά ανεπτυγμένη προσφέροντας όλες τις ανέσεις, από ομπρέλες και ξαπλώστρες.

 
Πούντα
Στην απέναντι ακτή της νήσου, λίγα μέτρα πιο πέρα από το Υπόστεγο, απ' όπου αποπλέουν οι λάντζες και τα οχηματαγωγά για την Ελαφόνησο, ξεκινά η πανέμορφη παραλία της Πούντας που φτάνει μέχρι τη μικρή παραλία του Παυλοπετριού. Αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά διαθέτει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά του Σίμου και της Παναγίας (παλιότερα αποτελούσε μία ενιαία περιοχή με την Ελαφόνησο). Λαφονησώτικη παραλία με χρυσόλευκη άμμο και αμμοθίνες που φτάνουν τα 3 μ. ύψος, διαμορφώνει τις πρώτες θετικές εντυπώσεις στον επισκέπτη του μοναδικού Πελοποννησιακού νησιού.

 

Παυλοπέτρι

Στην ίδια περιοχή, ανατολικότερα της Πούντας και ακριβώς απέναντι από την νησίδα «Παύλοπέτρι» βρίσκεται η μικρή παραλία του Παυλοπετριού. Στο σημείο αυτό συνιστάται η ιδιαίτερη προσοχή από τους επισκέπτες, αφού ο βυθός από την παραλία μέχρι και τη νησίδα φιλοξενεί τη βυθισμένη πολιτεία, ένα εξαιρετικής σημασίας υποθαλάσσιο μνημείο